مدتها طول میکشد که یک فرش دستباف ایرانی تولید و به بازار عرضه شود. بنابراین این کالا در اکثر کشورهای جهان یک کالای سرمایهای محسوب میشود؛ که نگهداری از آن نیز ظرافتهای خاص خود را دارد. به عنوان مثال بسیاری از متخصصان این حوزه معتقدند که فرشهای دستبافت را باید هر ۲ الی ۳ سال یکبار شست. آنها میگویند علیرغم این که ممکن است فرش از نظر ظاهری کثیف نباشد؛ اما طی این مدت گرد و خاک و ذرات بسیار ریزی مانند سیلیس در تاروپود فرش نفوذ کرده و به مرور زمان بافت این کالای ارزشمند را از بین ببرد. بنابراین شستشوی فرشهای دستباف با ارزش، یکی از اقداماتی است که میتواند این کالا را سالم نگه دارد. از طرفی شستشوی فرش دستباف در خانه معمولا کار دشواری است و هر کسی از عهده آن بر نمیآید.
این مدل از فرشها وقتی خیس میشوند؛ علاوه بر این که ممکن است رنگهایشان با هم ترکیب شود؛ بسیار سنگین شده و تکان دادنشان کار هر کسی نیست. بنابراین تنها راه چاره، سپردن آنها به یک قالیشویی معتبر برای شستشو است.
حالا سوال اینجاست که چرا باید برای شستشوی فرش دستبافت آنها را به قالیشویی ببریم؟ در قالیشوییها چه نوع خدماتی برای شستشوی این فرشها ارائه میشود که ما در خانه قادر به انجام آنها نیستیم؟
مزایای شستشوی فرش دستبافت در قالیشویی
برخی از افراد ترجیح میدهند که به جای بردن قالیهای دستباف خود به قالیشوییهای معتبر، خودشان در خانه آنها را بشویند. این در حالی است که انتخاب روش غلط برای شستشو و یا استفاده از شویندههای نامناسب برای این کار، گاهی موجب میشود طول عمر فرش به شدت کاهش پیدا کند. بنابراین عاقلانهترین کار این است که شستشوی فرش دستباف را به قالیشویی بسپارید و با خیال راحت پس از چند روز آن را سالم و تمیز تحویل بگیرید.
مراحلی که اکثر قالیشوییهای معتبر برای شستشوی فرش دستبافت استفاده میکنند به شرح زیر است:
غبارروبی
همانطور که گفتیم، بعد از مدتی تاروپود فرشها پر از گردوغبار میشود. در کارخانههای قالیشویی، قبل از خیس کردن فرش، از دستگاهی برای غبارگیری استفاده میشود. این دستگاه فرش خشک را با سرعت بالا، میچرخاند تا همه غبارها از بدنه فرش خارج شوند.
شستشو
در این مرحله فرش روی سطح صافی پهن شده و با آب پر فشار خیس میشود. بعد از اطمینان از خیس خوردن، فرش با مواد شوینده مناسب و توسط دستگاه مخصوصی که دارای برسهای نرمی است، به آرامی شسته و تمیز میشود. در این مرحله انتخاب مواد شوینده مناسب بسیار اهمیت دارد. اکثر افرادی که در خانه اقدام به شستن فرشهای دستبافت خود میکنند؛ به این موضوع توجه نکرده و نتیجه کارشان گاهی حتی فاجعهبار میشود.
آبکشی
در این مرحله فرش با آب فشار قوی دو بار آبکشی میشود تا ضمن حذف مواد شوینده از روی فرش، نجسی احتمالی آن نیز برطرف شود.
آبگیری
در این مرحله از دستگاهی به نام آبگیر استفاده میشود. این دستگاه گرد، دارای بدنه فلزی و مشبکی است که با دور تند فرش را چرخانده و موجب میشود آب اضافه آن گرفته شود. این دستگاه با نیروی گریز از مرکز کار میکند.
این مرحله نیز جزء مراحلی است که در خانه قابل اجرا نیست. معمولا کسانی که در خانه فرش میشویند برای آبگیری، آن را به حالت ایستاده به دیوار تکیه میدهند. این کار باعث میشود که رنگهای فرش با هم ترکیب شود. اما دستگاه آبگیر به دلیل این که عمل خشک کردن را با سرعت انجام میدهد؛ از ترکیب شدن رنگهای قالی با یکدیگر جلوگیری میکند.
خشک کردن
برای خشک کردن فرشهای شسته شده هیچ چیزی بهتر از نور آفتاب نیست. اما گاهی شرایط جوی اجازه خشک کردن فرشها زیر نور آفتاب را نمیدهد. برای این منظور قالیشوییها فضایی به نام گرمخانه دارند که به کمک دستگاههای گرمایشی و دمای بالا، فرشها را خشک میکنند.
این مرحله هم به روش سنتی فقط زیر نور آفتاب انجام میشود. بنابراین زمانی که هوا ابری و بارانی است، عملا خشک کردن فرش زیر نور طبیعی امکانپذیر نیست.
با توجه به موارد گفته شده، بهترین کار این است که برای شستشوی فرش دستباف خود با یک قالیشویی معتبر و متخصص تماس گرفته و به این ترتیب طول عمر این کالای با ارزش را افزایش دهید.