شستشوی تابلو فرش در قالیشویی

تابلو فرش از آن دسته صنایع دستی ایرانی است که می‌تواند به سرمایه یک خانواده بدل شود. انواع اصیل و بسیار خوب تابلو فرش در هر خانه‌ای یافت نمی‌شود. آثار گرانبهایی در میان تابلو فرش‌ها وجود دارد که عملا باید با آنها به عنوان آثار تاریخی برخورد کرد. از این رو شستشوی تابلوفرش در قالیشویی‌ها امری است که با دقت بسیار بالا به با تجربه‌ترین افراد سپرده می‌شود. زیرا کوچک‌ترین آسیبی اگر به رنگ تابلو فرش و یا بافت آن برسد موجب خسارتی بسیار زیاد به این آثار هنری می‌گردد.

حال باید به شناخت تابلو فرش‌ها بپردازیم و روش‌های شستشوی تابلو فرش در قالیشویی زن را با هم بررسی کنیم. اما چرا شناخت تابلو فرش می‌تواند تا این حد برای شستشوی آن مفید باشد. این که تابلو فرش ما در کدام کارگاه با چه کیفیتی از رنگ‌های طبیعی و یا شیمیایی بافته شده است در شستشوی تابلو فرش ما بسیار مؤثر است.

تابلو فرش شما عملا باید به صورت دستی بافته شده باشد که در زمره تابلو فرش‌های اعلا و گرانقیمت و باارزش حساب شود. تابلو فرش‌های ماشینی هر چقدر هم که با ظرافت بافته شده باشند باز به خاطر الیاف مصنوعی و همین طور رنگ‌های مصنوعی به کار رفته در آنها عملا همان فرش ماشینی هستند و چندان با فرش های ماشینی دیگر فرقی ندارند. پس برای شستشوی آنها در قالیشویی‌ها چندان کار خاصی و ویژه‌ای انجام نمی‌شود.

رنگ‌های مصنوعی صنعتی، با شستشوی همیشه به شدت افت می‌کنند این یک قاعده همیشگی است. پس چندان به زیبایی ماشین فرش خود دل نبندید. این تابلو فرش‌ها با آن که در قالیشویی با احتیاط شسته می‌شوند اما باز هم افت کیفیت در ساختار و رنگ آنها معلوم است. گاهی قالیشویی‌ها بعد از تست رنگ از شستن این دسته از تابلو فرش‌ها اجتناب می‌ورزند زیرا رنگ به کار رفته در آنها به شدت قاطی می‌شوند و کاملا به نابودی می‌گرایند. این دسته از تابلو فرش‌ها را فقط گرد گیری می‌کنند و هیچ کاری با آب شویی روی آنها انجام نمی‌شود.

شستشوی تابلوفرش‌های اعلا در کارخانه قالیشویی

همان طور که می‌دانید بسیاری از فرش‌های دستی و ماشینی را در قالیشویی‌ها با دستگاه‌های اتوماتیک می شویند. این دست‌گاه‌ها علاوه بر گردگیری برس‌کشی و آبشویی و مواد شویی را هم انجام می‌دهند. اما تابلو فرش‌ها را هیچگاه برای شستشوی به دستگاه نمی‌سپارند. این تابلو فرش‌ها اعلا باید با روش‌های بسیار ملایم به صورت دستی شسته شوند و همین هم سبب می‌شود که قیمت شستشوی تابلو فرش از دیگر خدمات ما بالاتر باشد.

مراحل شستشوی تابلو فرش به این صورت است که اول باید آنها را از قاب جدا کنند. به صورت اصولی تابلو فرش از ریشه‌ها به تابلو گره می‌خورد. این کار باعث می‌شود فرش همین شه در بالاترین کیفیت قرار گیرد زیرا تابلو فرش شما از تار‌های خود که به دار وصل بوده اکنون با سیستمی تقریبا مانند همان دار اول به تابلو وصل شده و قاب تابلو مانند یک دار برای آن عمل می‌کند.

یک توصیه مهم هرگز برای جدا کردن تابلو فرش از قاب آن از وسایل برنده استفاده نکنید. باید هر یک گره‌هایی که ریشه را به قاب وصل کرده با دست باز شوند. اگر این کار برای شما سخت است حتما آن را به کارگران ما بسپارید. بعد از آن که تابلو فرش ما از قاب جدا شد باید گردگیری شود. این کار با جاروبرقی‌های مخصوص انجام می‌شود. به یاد داشته باشید که قبل از سپردن تابلو فرش به قالیشویی حتما سن فرش، کارگاهی که فرش در آن بافته شده و هنرمندی که آن را طراحی کرده را به مأمور قالیشویی بگویید در این میان سن تابلو فرش بسیار مهم است چون اگر بیش از سی الی چهل سال از عمر آن گذشته باشد باز هم احتیاط‌ها برای شستشوی  آن به اوج می‌رسد.

در کارخانه بعد از گردگیری باید تست رنگ روی آن صورت گیرد . مواد شوینده و آب را روی بخش بسیار کوچکی از فرش امتحان می کنند به خصوص روی قسمت‌هایی که رنگ‌های خاص دارند. در صورت رنگ پس دادن این قسمت با قلمگیری درست می‌شود.

لکه‌های فرش هم در مرحله شستشو کامل پاک نمی‌شود زیرا در صورت استفاده از لکه بر‌های قوی و یا صنعتی احتمال آسیب به فرش وجود دارد. بسیاری از لکه‌ها نیز باید با قلمگیری از بین بروند.

خشک کردن تابلو فرش هم باید به دور از نور مستقیم و ترجیحا در جایی تاریک و بسیار گرم انجام شود. این محیط را در قالیشویی به راحتی فراهم می‌کنیم. در آخر هم هر گونه آسیب احتمالی را با عملیات‌های ترمیمی برطرف می‌شود. اما همیشه به یاد داشته باشید که هر تابلو فرشی چه دستی و چه ماشینی با شستشو مقداری افت کیفیت در رنگ و بافت دارد. پس بهترین راه نگهداری از تابلو فرش این است که نگذاریم آن کثیف شود.  

 

نظر دهید