ریشه زنی فرش چگونه است؟

در کارخانه‌های قالیشویی یکی از کار‌هایی که به شدت رواج دارد، ریشه زنی قالی‌هایی است.  این کار برای فرش‌هایی که برای شستشو و ترمیم به قالیشویی سپرده می‌شوند اجرا می‌گردد. اما ریشه فرش چیست و چرا ریشه زنی در کارخانه قالیشویی می‌تواند مهم باشد.

ریشه فرش در فرش‌های گوناگون ماهیتی خاص دارد. این تفاوت در فرش‌های ماشینی و فرش‌های دستباف کاملا به چشم می‌آید. در فرش‌های ماشینی ریشه فرش عنصری است که به صورت جداگانه به فرش دوخته می‌شود. این کار را با یک دستگاه مانند چرخ خیاطی انجام می‌شود. شاید وجود ریشه فرش در بلند مدت اندکی در فرش‌های ماشینی باعث مقاومت فرش شود، اما با از بین رفتن ریشه‌ها کافی است که این ریشه‌ها را دوباره روی فرش بدوزند. این کار را در خانه و با یک نخ و سوزن ضخیم می‌توان انجام داد.

ریشه فرش ماشینی در کارخانه‌های قالیشویی به سادگی ترمیم می‌شود و در صورت درخواست مشتری به سرعت و بی‌آنکه هزینه زیادی برای آنها در بر داشته باشد عملیات ریشه زنی برای مشتری انجام می‌شود. دوختی که در ریشه زنی برای فرش‌های ماشینی استفاده می‌شود دوختی بسیار ساده است.

ریشه فرش ماشینی اصطکاک فرش با پا را به حداقل می‌رساند و از آنجایی که لبه‌های فرش آسیب پذیرترین بخش فرش هستند، با استفاده از ریشه و شیرازه دوزی این اصطکاک را به حداقل می‌رسانند.

البته ریشه دوزی برای فرش‌های ماشینی یک بدی هم دارد و آن هم این است که به واسطه دوخته شدن ریشه به لبه خارجی فرش امکان سست شدن بافت فرش تا حدی وجود دارد. این موضوع در فرش‌های درجه دو و درجه سه ماشینی بیشتر است. اما به واسطه زیبایی و جلوگیری از اصطکاک تدریجی در فرش حتما از قالیشویی خود بخواهید ریشه زنی را نخ‌های بادوام برای شما انجام دهد. این کار اگر به درستی انجام شود برای فرش ما بسیار مفید است.

ریشه زنی برای فرش‌های دستی در کارخانه قالیشویی

ریشه فرش در قالی‌های دستی، نقش بسیار مهم دارد. ریشه‌های فرش دستباف ادامه تارهای این فرش است که بعد از بافت از دار جدا شده اند و بافندگان هنرمند آن گاهی آنها را چند رجی هم می‌بافند، تا مستحکم‌تر و با دوام تر شوند. شما با بررسی نخ به کار رفته در ریشه‌های فرش می‌توانید جنس تار‌های آن را بفهمید. همین طور با بررسی پوسیدگی در این قسمت فرش در یک کارخانه قالی‌شویی می‌توان به این موضوع رسید که آیا فرش دریافتی پوسیدگی دارد یا نه.

حالا در کارخانه‌های قالیشویی، قبل از شستشو، در صورت آسیب دیدگی ریشه‌ها، باید عملیات ریشه زنی به فرش شما انجام شود. تارهای فرش در هنگام شستشو در کارخانه قالیشویی خود را جمع می‌کنند. این اتفاق برای فرش‌هایی که از جنس پشم و پنبه بافته شده‌اند بسیار بیشتر از دیگر فرش‌ها رخ می‌دهد. با ترمیم ریشه‌ها و دوختن یک تار سالم به این بخش از فرش در کارخانه قالیشویی می‌توان فرش‌ها را دارکشی کرد.

در فرایند دارکشی این ریشه‌ها که حالا ترمیم شده‌اند به دار قالی وصل می‌شوند و فرش تحت کششی قرار می‌گیرد که در ابتدای بافتنش دیده است. در این کار بافت‌های در هم تنیده شد و فرو رفته فرش به سرعت از هم باز می‌شوند، این کار برای فرش‌هایی که دچار پوسیدگی نشده‌اند انجام می‌شود.

ترمیم تار‌های فرش دستباف با ریشه زنی، سبب می‌شود تار‌های فرش که حکم ستون‌های فرش را دارند، مقاوم‌تر و سالم تر بمانند و البته راه برای انواع رفوگری فرش باز می‌ماند، در شستشو‌های بعدی هم با استفاده از همین ریشه‌های ترمیم شده می‌توانید فرش را دارکشی کنید تا فرش بعد از شستشوی به شکل روز نویی خود باز گردد.

فرایند دارکشی و ریشه زنی فرش دستباف، در کارخانه‌های قالیشویی بسیار حساس و البته هنرمندانه است. در قالیشویی زن از افرادی که کاملا به فن قالی‌ بافی مسلط هستند و صفر تا صد این کار را انجام داده‌اند، برای این کار  استفاده می‌شود. این کار در هر کارخانه قالیشویی با کیفیت‌های متفاوتی انجام می‌شود و البته سپردن فرش به دست افراد ناوارد و ناشی ‌امکان آن را برای شما در بردارد که فرشتان در هنگام ریشه زنی و دارکشی پاره شود. از این رو به هیچ عنوان به افراد بی اسم رسم و ناوارد اعتماد نکنید.

نظر دهید