فرش‌های بافت مدرن در قالیشویی چگونه شسته می‌شوند

اگر بخواهیم یک پدیده را معرفی کنیم که با مدرن شدن بدتر شده است. شک نداشته باشید که آن فرش است. فرش هرچه قدیمی‌تر بادوام‌تر و مقاوم‌تر. این موضوعی است که برای همه کسانی که با فرش سر و کار دارند اثبات شده است. اما سلیقه آدمی دستخوش عوامل بسیاری است. همین موضوع هم سبب شد که انواع بافت‌ها و نقش‌ها و متریال‌های گوناگون در بافت فرش وارد شد. در این مقاله به نوع خاصی از فرش‌ها که به آن فرش مدرن می‌گویند می‌پردازیم. در قالیشویی‌ ها چگونه این دسته از فرش‌ها شسته می‌شوند؟ این سوالی است که باید زمان خرید این نوع از فرش‌ها از خود بپرسید.

استفاده از انواع متریال‌ها که عمدتا هم از مواد مصنوعی و پایه نایلون ساخته شده‌اند در فرش‌ها مدرن به شدت دیده می‌شود اما این تنها بخشی از کار است. نقش و بافت به کار رفته در فرش‌های مدرن نیز موضوعی است که در کیفیت شستشوی این فرش‌ها در قالیشویی بسیار مهم است.

این واقعیتی است که فرش‌های مدرن آب کمتری را به خود جذب می‌کند. این به خاطر نوع الیافی است که در این دسته از فرش‌ها استفاده می‌شود. از همین عدم جذب آب زیاد در الیاف فرش می‌توان به این مورد پی برد که این دسته از فرش‌ها چندان چرک را به درون خود راه نمی‌دهند و به اصطلاح چرکمُرد نمی‌شوند.

اما خبر‌های خوب تا همینجا تمام می‌شوند. فرش شما اگر از بافت نامتعارف فرش استفاده کند عملا قابل شستشو نیست. بسیاری از فرش‌ها با الیافی بافته می‌شوند که بسیار بلندتر از فرش‌های کلاسیک‌اند. همین‌طور ضخامت آنها هم می‌تواند بسیار ضخیم تر از فرش‌های کلاسیک است.

دستگاه و روش‌های قالیشویی برای این ساخته شده‌اند که بافته‌هایی محکم و متراکم را بشویند. یکی دیگر از ویژگی فرش‌های کلاسیک خواه دستی یا ماشینی این است که پرز بسیار کوتاهی دارند. آن چنان که الیاف در کنار یک دیگر قرار می‌گیرند و همین ایستادن الیاف در کنار یک دیگر بوده که نقش‌های چشم نواز قالی ایرانی را می‌ساخت. اما فرش‌های مدرن بافتی دارند که الیاف را روی یک دیگر می‌خوابانند. همین سبب می‌شود که آب و مواد شوینده به عمق این فرش‌ها نفوذ نکند. شستن این فرش‌ها تنها با دستگاه‌هایی شبیه ماشین رختشویی اما در ابعاد بسیار بزرگ، اندکی قابل قبول از آب در می‌آید.

این فرش‌ها برعکس فرش‌های کلاسیک در برابر سایش، نیز مقاومت چندانی ندارند. در تمام قالیشویی‌ها دستگاه و یا کارگرانی فرش ‌را برس می‌کشند و یا با وسیله‌ای شبیه پارو چرک را از میان جدار فرش بیرون می‌کشند. اما به واسطه بلند بودن الیاف در فرش‌های مدرن، به هیچ عنوان برس‌کشی امکان پذیر نیست.

درگیری قالیشویی‌ با چسب فرش

بدترین گزینه به‌کارفته در فرش‌ها مدرن چسب است. بله عدم استفاده از روش بافت سنتی سبب می‌شود فرش شما استحکامی مانند فرش‌های سنتی نداشته باشد. حال برای آنکه قسمت‌هایی از فرش را به آن متصل کنند از چسب استفاده می‌کنند. بیشترین چسب به کار رفته در قسمت شیرازه فرش است. شیرازه قسمت نرم  کناره طولی فرش است. این قسمت در فرش‌های سنتی با یک بافت بسیار هنرمندانه کنار فرش به وجود می‌آید. اما بافت فرش‌های مدرن بیشتر به صورت تخته‌های پارچه است و جالب آن که حتی به صورت رولی در کارخانه بافته می‌شوند و در ابعاد دلخواه بعدا بریده می‌شود و شیرازه نیز به آن چسبانده می‌شود.

همه می‌دانند دشمن چسب آب و انواع شوینده‌ها است. اما شاید بگویی که چسب فرش ما از نوع بسیار مقاوم و مرغوبی است که با شستشو مشکلی پیدا نمی‌کند. بگذارید خیالتان را راحت کنم، تقریبا در ایران، فرش بافت داخلی پیدا نمی‌شود که از چسبی مقاوم در برابر آب، در ساختارش بهره ببرد. حتی فرش‌های مدرن بافته کشور‌های اطراف و چین و هند هم از این گونه چسب‌ها در ساختار خود ندارند. پس اگر فرش مدرن خود را به کارخانه قالیشویی می‌سپارید حتما آگاه باشید که چسب کار شما با شستشو باز می‌شود. شاید در همان بدو امر که فرش را از قالیشویی تحویل می‌گیرید مشکلی پیش نیاید اما مقاومت چسب فرش شما به شدت کم شده است و اندک زمانی بعد این چسب باز می‌شود. مخصوصا وقتی فرش را از قالیشویی تحویل می‌‌گیرید، چسب فرش مستعد جذب گرد و خاک است و همین هم سبب می‌شود در بازه زمانی نزدیکی چسب فرش شما باز شود.  

توصیه ما برای استفاده از فرش‌های مدرن این است که اگر آنها را می‌خرید چندان به دوام آن‌ها دل نبندید و هر شش هفت سال یک بار آنها را عوض کنید و در این دوره حدود ۵ بار آنها را به قالیشویی بسپارید. حتما در زمان سپردن این فرش‌ها به قالیشویی هم مأمور تحویل را از نوع بافت آن فرش خود مطلع کنید. قالیشویی زن نیز مانند همیشه سعی می‌کند مأوریت خود را به خوبی انجام دهد و اگر فرش مدرن شما در قالیشویی امکان آسیب داشته باشد از آسیب‌های احتمالی شما را مطلع کند.  

نظر دهید