خدمات قالیشویی فرش را میتوان در دو نوع اصلی و تکمیلی دستهبندی کرد. خدمات اصلی شامل تمامی مراحل شستشوی فرش و خدمات تکمیلی روشهای مرمت و رفوگری فرش را شامل میشود. در قالیشویی تمامی فرشهای مورد استفاده افراد شستشو داده میشوند. این فرشها میتوانند فرشهایی باشند که از آنها برای مفروش کردن منازل استفاده میشود. یا فرشهایی که جنبه تزیینی دارند و بر روی دیوار به عنوان یک تابلو نصب میشوند.
در مرحله اول مراحل شستشوی فرش در قالیشویی، فرشها به صورت کامل شستشو داده میشود و تمامی گرد و غبارها از لابهلای پرزهای فرش طی مراحل مختلف بیرون کشیده میشود. در صورتی که فرش دارای هرگونه مشکلی نظیر سوختگی، پارگی، رنگ رفتگی و … باشد، آن را به وسیله روشهایی نظیر رفوگری، قلمزنی و … ترمیم میکنند. در این مقاله به معرفی مراحل شستشوی فرش در قالیشویی میپردازیم. در ادامه با ما قالیشویی زن همراه باشید.
مراحل شستشوی فرش در قالیشویی
در یک قالیشویی فرشهای ماشینی، دستباف، کهنه و نو زیادی شستشو داده میشوند که هرکدام از آنها متناسب با نوع خود به یک شیوه و با مواد شستشو دهنده متفاوتی شسته میشوند. اما به صورت کلی میتوان مراحل شستشوی یک فرش در قالیشویی را به شیوه زیر بیان کرد:
بررسی فرش
بررسی کامل یک فرش توسط پرسنل آموزش دیده قالیشویی را میتوان اولین مرحله ارائه خدمات قالیشویی فرش دانست. در این مرحله جنس و شرایط اختصاصی فرش مورد نظر برای کنترل ایرادهای احتمالی به صورت کامل مورد بررسی قرار میگیرد.
در این هنگام در صورتی که فرش به ترمیم و اصلاح نیاز داشته باشد، آن را به واحد مربوطه میفرستند. یا در صورت نیاز، شستشوی فرش را با احتیاط بیشتری انجام میدهند.
رفع گردوغبار فرش
در این مرحله گردوغبار موجود در پرزهای فرش به وسیله مدرنترین تجهیزات گردگیری و غبارگیری فرش بیرون کشیده میشود. غبارگیری فرش توسط این دستگاهها با سرعت و دقت بسیار بالایی انجام میشود و هیچ گونه آسیبی به بافت فرش وارد نمیکنند.
علاوه بر این گردگیری فرش باعث افزایش کیفیت شستشوی فرش نیز میشود.
لکه بری کامل فرش
در بعضی مواقع ممکن است با ریختن موادی همچون چای، قهوه، جوهر و سایر مواد رنگدار، بر روی فرش لکههای سرسختی ایجاد شود که پاک کردن آن کار چندان سادهای نیست. به همین دلیل است که لکه بری فرش را میتوان جزو مهمترین خدمات قالیشویی فرش دانست. در این مرحله متناسب با لکه ایجاد شده بر روی فرش یک شوینده مناسب انتخاب میشود که علاوه بر از بین بردن لکه هیچگونه آسیبی به بافت فرش وارد نمیکند.
باید به این نکته توجه داشت که قالیشویی متناسب با نوع لکه ایجاد شده بر روی فرش در برخی موارد فرش را با آب سرد و در برخی موارد با آب گرم شستشو میدهد.
رفو کردن فرش
فرشهای دستباف و ماشینی ممکن است به دلایل مختلفی نظیر پوسیدگی، زدگی، آتشسوزی و سوختگی یا استفاده بیش از اندازه از آنها (که باعث از بین رفتن تاروپود درون آنها میشود) دچار آسیب شوند. به همین دلیل به رفو کردن احتیاج دارند.
رفوگر در ابتدا فرش را پهن میکند و با دقت نوع آسیبدیدگی فرش را مورد بررسی قرار میدهد. بعد از آن نیز متناسب با رنگ اصلی نخ فرش، نخهای رفوگری را انتخاب میکند و شروع به رفو کردن فرش میکند.
انتخاب نخ رفوگری از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا در صورت هماهنگ نبودن آن با نخ فرش، قسمت رفو شده بیش از حد مشخص است که این امر باعث کاهش ارزش فرش میشود و از زیبایی آن میکاهد.
در صورتی که فرش از یک طرف پاره شده باشد، رفو کردن آن متناسب با نقشه و طرح طرف سالم فرش انجام میشود. اما در صورتی که هر دو طرف فرش آسیب دیده باشد یا هر دو طرف فرش طرح و نقشه یکسانی نداشته باشد، رفوگر متناسب با نقشه کلی فرش یک نقشه و طرح را بر روی کاغذی شطرنجی پیاده سازی میکند. بعد از آن شروع به رفو کردن فرش میکند.
در صورتی که پارگی فرش در وسط آن قرار گرفته باشد و به وضوح قابل تشخیص باشد، ابتدا محل آسیب دیده را از روی فرش یا پشت آن علامتگذاری میکند. بعد محل پارگی را تا میزند.
در صورتی که علت پارگی فرش خشکی چله آن باشد، رفوگر آن را دستکاری و ترمیم نمیکند. بلکه حدود پارگی را با یک ماژیک مشخص میکند و به وسیلهی یک تیغ تیز آن را از بدنه فرش جدا میکند. بعد از آن با انتخاب نخهای مناسب چلهکشی و همچنین تعداد چلههای فرش اقدام به چلهکشی فرش میکند و طرح و نقشهای مشابه با نقشه اصلی فرش با همان رنگ بر روی فرش پیادهسازی میکند.
ریشهزنی فرش
ریشهزنی یکی دیگر از خدمات قالیشویی فرش محسوب میشود. ریشهها جزء مشخصترین قسمتهای فرش به شمار میآیند که بهمرورزمان دچار فرسودگی، پا خوردگی و پوسیدگی میشوند. این فرسودگی بهتر است خیلی سریع رفع شود. زیرا در صورتی که رشتههای فرش تعمیر و ترمیم نشوند میتواند خیلی زود باعث آسیبدیدگی جدی فرش شوند.
در برخی از مواقع ممکن است رشتههای فرش به صورت کامل از بین رفته باشد یا رشتههای آن پاره و ریخته شده باشند. در این هنگام نیز میتوان فرش را به حالت اولیه خود بازگرداند. در هنگام رشتهزنی باید به دو نکته توجه داشت:
- رشته فرش باید متناسب با نوع فرش انتخاب شود و با بافت اصلی فرش هماهنگی لازم را داشته باشد.
- برای تعویض رشتههای فرش نیازی به فرسوده شدن آنها نیست. بسیاری از افراد به دلیل تغییر رنگ و یا مدل رشتهها آنها را تعویض میکنند. یا اینکه تمایل دارند از مدل رشتههای جدیدتر و مدرنتری که با سبک دکوراسیون منزل آنها هماهنگی و مطابقت دارند استفاده کنند.
فرشهای ماشینی و دستباف از تنوع بسیار بالایی برخوردار هستند که این امر باعث تنوع رشتههای فرش نیز شده است. در هنگام شستشوی فرش در قالیشویی کارشناسان انواع متنوعی از رشتههای مرسوم، مناسب و متناسب با نوع فرش را به مشتری معرفی میکنند. این شیوه ارائه خدمات قالیشویی فرش این امکان را در اختیار مشتری قرار میدهد تا بتواند متناسب با سلیقه خود هر کدام از رشتههای موجود را انتخاب کند.
به صورت معمول رشته زنی فرش دستباف با دست انجام میشود اما دوخت رشتههای فرش ماشینی توسط دستگاههای مخصوص دوخت رشته صورت میگیرد.
قلمزنی فرش
در صنعت فرش قلمزنی به تغییر، اصلاح و یکدست کردن رنگهای فرش گفته میشود. فرشها ممکن است به دلایل مختلفی نظیر قرار گرفتن طولانی مدت در برابر نور خورشید، ریختن مواد رنگی بر روی آنها، شستشوی زیاد و … رنگ پریده شوند. یا تغییر رنگ بدهند.
در برخی مواقع نیز فرشهای دستباف به دلیل خیس شدن و مرطوب شدن رنگ پس میدهند و رنگهای قویتر و تیرهتر فرش، رنگهای روشن استفاده شده در آن را تحت تأثیر قرار میدهد. این امر باعث کاهش زیبایی فرش و از بین رفتن نقش و نگارهای آن میشود. به همین دلیل در این مرحله از ارائه خدمات قالیشویی فرش ابتدا فرش را با مواد تثبیتکننده رنگ شستشو میدهند تا بدین وسیله هم رنگ فرش حفظ شود و هم اینکه رنگهای استفاده شده در آن با یکدیگر تداخل پیدا نکنند.
فرششویی
در این مرحله فرش مورد نظر به وسیله مدرنترین تجهیزات شستشو داده میشود. علاوه بر این متخصصان فرش متناسب با نوع فرش و تراکم آن از مواد شوینده مناسبی استفاده میکنند تا به جنس الیاف فرش آسیبی وارد نشود.
در این مرحله پس از آن که مواد شوینده مورد استفاده برای شستشوی فرش از لای به لای پرز فرش عبور کرد، فرش را درون حوضچههای بزرگ آب میاندازند تا به صورت کامل آبکشی شود.
آبگیری فرش
آبگیری فرش توسط دستگاههای فوق پیشرفته آبگیری صورت میگیرد. این دستگاههای مکانیکی به وسیله استفاده از نیروی گریز از مرکز، فرشها را به صورت کامل آبگیری میکنند. این کار باعث تسریع فرایند خشک شدن فرش میشود.
خشک کردن فرش
از دیگر خدمات قالیشویی فرش میتوان به خشک کردن فرش در گرمخانه اشاره کرد. فرشها پس از آبگیری کامل برای خشک شدن به یک گرمخانه منتقل میشوند. خشک کردن فرش در گرمخانه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. زیرا فرشهایی که در فضای آزاد خشک میشوند آلودگی محیط را به خود جذب میکنند و دیرتر نیز خشک میشوند.
در صورتی که در گرمخانهها به وسیله بخاریهایی بزرگ یک کانون حرارت مرکزی ایجاد شده است و تمام فضای گرمخانه به صورت یکسان گرم میشود. فرشها نیز بر روی یک داربست آویزان میشوند و در مدت زمان کوتاهی خشک میشوند.
پرداخت فرش
در این مرحله از ارائه خدمات قالیشویی فرش ناهمواریها و نامنظمیهای فرش به وسیله پرداخت کردن مرتب و یکدست میشود. از روش پرداخت برای مسلح کردن سطح قالیهای دستباف و ماشینی استفاده میشود.
در روشهای سنتی از قیچی برای این کار استفاده میشود در صورتی که در قالیشوییها از دستگاه تراش برقی مخصوص برای این کار استفاده میشود. این دستگاه به صورت دورانی بر روی فرش حرکت میکند و پارچههای اضافی فرش را جدا میکند.
کنترل کیفی
کنترل کیفیت از مراحل پایانی ارائه خدمات قالیشویی فرش به شمار میآید. در این مرحله ناظرین کیفی کارخانه سطح کیفی تمامی مراحل شستشو و عملیات تکمیلی انجام شده بر روی فرش را مورد بررسی قرار میدهند تا از انجام تمامی مراحل خدمات ارائه شده و سلامت فرش اطمینان حاصل کنند. بعد از تأیید تمامی مراحل شستشو، فرش را کاور کرده و به مشتری عرضه میکنند.
خدمات شستشوی فرش در قالیشویی زن
قالیشویی زن با بیش از نیمقرن تجربه آماده ارائه خدمات شستشوی انواع فرشهای دستباف، ماشینی، خارجی، تابلوفرش به مشتریان خود است. شستشوی فرش در این مجموعه زیر نظر کارشناسان مجرب و توسط ماشینآلات خودکار و با استفاده از بهترین شویندهها انجام میشود. قیمت شستشوی فرش در قالیشویی زن مطابق با تعرفه تعیین شده توسط اتحادیه صنف قالیشویان است. در صورت نیاز به هرگونه راهنمایی میتوانید با کارشناسان پشتیبان تماس بگیرید.