فرش ایرانی و سبک های مختلف آن

فرش ایرانی از دیرباز، به دلیل نقش و نگار زیبا مورد علاقه مردم جهان بوده است. کشف قالی پازیریک که قدیمی ترین قالی کشف شده تا به امروز است، نشان دهنده قدمت فرش ایرانی می باشد. پژوهشگران معتقدند این قالی توسط مادها یا پارت ها در دوره هخامنشی بافته شده است. هنرمندان ایرانی توانایی بالایی در تولید انواع سبک ها و جنس های مختلف دارند، به طوری که هنر فرش بافی و رنگ کردن فرش جز هنرهای موروثی در بین ایرانیان است. در این مقاله قصد داریم انواع فرش ایرانی از لحاظ سبک را مورد بررسی قرار دهیم. در ادامه با قالیشویی زن همراه باشید.

 

تقسیم بندی انواع سبک های فرش ایرانی

فرش ایرانی دارای تفاوت های بسیاری در زمینه تولید، شیوه بافت، جنس، کیفیت و… است که باعث به وجود آوردن سبک های مختلفی شده است. در ادامه به توضیح مختصری در مورد انواع سبک های فرش ایرانی و تقسیم بندی آن می پردازیم.

تقسیم بندی بر اساس محل تولید فرش

یکی از تقسیم بندی های انواع فرش ایرانی از لحاظ سبک مربوط به محل تولید و بافت فرش است. فرش‌های دستباف معمولاً با نام محلی که فرش در آن بافته می‌شود یا اقوامی که آن فرش را می بافند شناخته می‌شود و به انواع شهری، روستایی و عشایری تقسیم می شوند.

تقسیم بندی بر اساس شیوه‌ی بافت

طرز قرارگیری تار و پود در فرش ها ممکن است متفاوت باشد و با توجه به درجه قوس گره در پشت فرش به انواع فرش تمام لول، فرش نیم لول و فرش لول تقسیم می شوند. در فرش تمام لول درجه قوس گره در پشت فرش ۹۰ درجه، در نیم لول این زاویه ۴۵ درجه و در فرش لول این زاویه صفر درجه است و به اندازه یک قطر نخ بین رج ها فاصله وجود دارد.

تقسیم بندی بر اساس جنس

یکی از تقسیم بندی های انواع فرش ایرانی از لحاظ سبک دسته بندی بر اساس جنس آن است. بسته به این که تار و پود فرش یا قسمت های مختلف آن به چه جنسی باشد به انواع پشمی، تمام پشم، چله پشم، کرکی، ابریشمی، چله ابریشم، گل ابریشم، کف ابریشم، تمام ابریشم، زربفت و سوف تقسیم می شوند. از بین موارد ذکر شده، فرش های زربفت و سوف جز فرش های گران بها محسوب می شوند، زیرا تار و پود آن ها از رشته های طلا و نقره بافته شده است.

تقسیم بندی بر اساس ممتاز بافی و تزئینات فرش

این دسته شامل فرش های نقش برجسته، فرش دورو، فرش چهره ای و فرش منظره ای است. فرش نقش برجسته جز فرش های نفیس ایرانی است که خود انواع مختلفی دارد. یکی از فرش های معروف ایرانی در دوره ساسانیان فرشی نقش برجسته می باشد.

تقسیم بندی بر اساس ابعاد فرش

فرش ایرانی از نظر اندازه متفاوت است و با توجه به ابعاد هر کدام اسم مخصوص به خود را دارند؛ که از کوچک به بزرگ با نام های پادری، دورنما، پشتی، رومبلی، زین پوش، خرسک، ذرع و نیم، دو زرعی، سجاده ای یا جانمازی، قالیچه، پرده ای، کناره و میان فرش، گبه و قالی شناخته می شوند.

تقسیم بندی بر اساس ظرافت فرش

ظرافت فرش عبارت است از شمار رج ها در واحد گره که معادل ۶.۵ الی ۷ سانتی متر است. در سالیان اخیر فرش هایی با رج شمار هزار نیز تولید می شوند. با توجه به رج شمار فرش سه نوع فرش با نام های فرش درشت بافت، فرش نیمه بافت و فرش تمام بافت وجود دارد که رج شمار آن ها به ترتیب ۱۵ تا ۳۰، ۳۰ تا ۶۰ و ۹۰ رج به بالا است.

تقسیم بندی بر اساس رنگ فرش

فرش‌ها با توجه به اینکه در تهیه آن ها از رنگ های حیوانی، معدنی و شیمیایی استفاده شده باشد یا اینکه الیاف آن رنگ نشده باشد به دو دسته فرش های رنگ خورده و فرش های خود رنگ تقسیم می شوند.

تقسیم بندی بر اساس نقش

این تقسیم بندی شامل موارد بسیاری از جمله شاه عباسی، اسلیمی، بته جقه، افشان، درختی، شکارگاه، فابی، بخارا، ماهی درهم و… است.

 

جمع بندی

با توجه به مطالب گفته شده سبک فرش ایرانی دارای تنوع بسیار بالایی است و این موضوع باعث شده است که افراد با توجه به توانایی مالی خود بتوانند از انواع مختلف آن استفاده کنند. یکی از نکات مهم در ارتباط با فرش نحوه نگهداری و شستشوی آن است. متأسفانه برخی از افراد هنگام شستشوی فرش در منزل به آن صدمات زیادی وارد می کنند. بهترین روش برای شستشوی فرش، استفاده کردن از خدمات قالیشویی است. ما در قالیشویی زن خدمات شستشوی انواع فرش را به مشتریان خود با قیمت مناسب و کیفیت عالی ارائه می کنیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید از طریق شماره های درج شده در سایت با ما در ارتباط باشید.

نظر دهید