شستشوی قالی قدیمی

شستشوی قالی قدیمی

یکی از با ارزش ترین صنایع دستی ایران زمین، قالی های قدیمی هستند. قالی های قدیمی از اجداد و نیاکان، نسل به نسل، به دست ما می رسند. مراقبت از این گنجینه های نفیس، از مهم ترین وظایفی است که بر عهده داریم. شستشوی قالی قدیمی از با اهمیت ترین کارهایی است که برای نگهداری از این قالی ها باید انجام شود. به دلیل ظرافت و حساسیتی که قالی های قدیمی دارند، مراقبت و عملیات شستشوی آن ها باید سنجیده و با دقت انجام شود. در این مقاله قصد داریم شما را با شستشوی قالی قدیمی توسط مراکز معتبر مانند قالیشویی ها آشنا کنیم. در ادامه با قالیشویی زن همراه باشید.

ویژگی های قالی قدیمی

از قالی قدیمی به عنوان قالی عتیقه نیز می توان نام برد. این نوع قالی ها، دستباف هستند و از الیاف با ارزشی مانند ابریشم، پشم و پنبه خالص تهیه می شدند. قدمت قالی های قدیمی حداقل به ۵۰ سال می رسند و دارای نقش و نگارهای بسیار زیبا و اصیل هستند. هر یک از این نقش و نگارها دارای شناسنامه مخصوصی از نظر اصالت، رنگ، طرح و… هستند. بیشتر این رنگ ها و نقوش، الهام گرفته از طبیعت مانند گاه ها و حیوانات هستند. به دلیل گذشت سالیان دراز از عمر این فرش ها، ضخامت آن ها به مرور کمتر می شود. تمامی الیاف استفاده شده در بافت قالی قدیمی به وسیله مواد طبیعی و غیرشیمیایی رنگرزی شده است.

"<yoastmark

مراقبت های لازم از قالی قدیمی

در صورتی که در خانه یا محل کار خود از قالی قدیمی استفاده می کنید، باید برای حفظ و نگهداری این گوهر رنگین، مراقبت های ویژه ای نسبت به دیگر فرش های دستباف انجام دهید. گردگیری و تمیز کردن متداوم این قالی باید به کمک جاروهای دستی یا جاروهایی با مکش کم انجام شود. برای شستشوی قالی قدیمی باید از خدمات تخصصی قالیشویی ها استفاده شود. از پهن کردن فرش های قدیمی و عتیقه در مکان هایی رطوبی و کثیف و آفتابی شدید جداً باید خودداری شود. برای حفظ بافت قالی و حالت پرزهای آن، بهتر است از گذاشتن اسباب و اثاثیه سنگین جلوگیری شود.
در صورتی که نمی خواهید از قالی قدیمی خود استفاده کنید، آن را محیط های غیر رطوبی نگهداری کنید. فراموش نشود برای انبار کردن این قالی ها از نفتالین به هنگام لول کردن استفاده کنید. سپس قالی را در کاوری تمیز بپیچید تا از گرد و غبار محفوظ بماند.

رفع آسیب دیدگی های احتمالی از قالی قدیمی توسط قالیشویی

قالی های قدیمی به علت قدمت دیرینه ای که دارند، ممکن است در معرض آسیب های زیادی باشند. ترمیم و بازسازی این قالی ها، به تخصص و مهارت بسیار بالایی نیاز دارد. کارشناسان بافت و مرمت گری فرش در قالیشویی های معتبر حضور دارند. این افراد در زمینه های مختلف مانند ترمیم سوختگی، پوسیدگی، پارگی، ریشه دوزی، لکه بری و بیدخوردگی، تخصص کافی دارند. برای رفع انواع آسیب دیدگی ها، از ابزارهای مخصوص به آن ترمیم استفاده می کنند. با ترمیم قالی قدیمی می توان عمری طولانی تری به آن بخشید و استفاده های زیادی از آن کرد. شستشوی قالی قدیمی و مرمت شده نیز بسیار راحت و آسان است.

"<yoastmark

شستشوی قالی قدیمی توسط قالیشویی

در قالیشویی، ابتدا قالی را در محیط های کاملا مسطح پهن می کنند. سپس با جاروهای مناسب، گوشه گوشه های آن را مرتب گردگیری می کنند. برای شستشوی قالی قدیمی از ماشین آلات مخصوصی استفاده می کنند. مواد شوینده را به صورت یکسان در همه جای فرش پخش می کنند و عملیات شستشو را شروع می کنند. پس از شستشو، مواد شوینده را با کمک دستگاه های آبکشی، از قالی پاک می کنند. در ادامه، آبگیری قالی قدیمی را انجام می دهند و آن را وارد اتاقک های خشک کن می کنند. پس از خشک شدن، آن را لول و در کاورهای مناسب می پیچند.

مزایای شستشوی قالی قدیمی توسط قالیشویی

بسیاری از افرادی که نیاز به شستشوی قالی قدیمی خود دارند، از مزایای این شستشو در قالیشویی بی اطلاع هستند. در ادامه می خواهیم مهم ترین مزایای شستشوی فرش قدیمی در قالیشویی را بررسی کنیم.
• بررسی کامل قالی قدیمی توسط کارشناسان فرش، به منظور انتخاب یک روش شستشوی استاندارد
• استفاده از شوینده های طبیعی برای حفظ رنگ های قالی و شستشوی کامل
• غبارگیری قال قدیمی برای جلوگیری از زرد شدن قالی
• استفاده از ابزارهای نرم و مناسب با بافت قالی
• آبکشی و آبگیری کامل قالی به منظور جلوگیری از به هم خوردن ترکیب رنگی آن
• استفاده از درجه دمای مناسب آب
• صرفه جویی در مصرف آب، انرژی، زمان و هزینه

معایب شستشوی قالی قدیمی به روش سنتی

اگر می خواهید برای شستشوی قالی های قدیمی خود به روش سنتی عمل کنید، قبل از هر کاری باید از معایب این کار و آسیب های احتمالی آن آگاه باشید. در اینجا به معایب شستشوی فرش های قدیمی در منزل می پردازیم.
• شستشوی قالی در سطوح ناهموار، آسیب های مختلفی به آن می رساند.
• استفاده از درجه دمای بالای آب و آبگیری نامناسب قالی، باعث زرد شدن قالی می شود.
• استفاده از ابزارهای لبه تیز و خشن، موجب پارگی یا از بین رفتن بافت قالی قدیمی می شود.
• استفاده از شوینده های شیمیایی، باعث خشک شدن و در نهایت پوسیدگی قالی می شود.
• خشک نشدن کامل قالی های دستباف و قدیمی پس از شستشو، منجر به پوسیدگی قالی می شود.

نظر دهید