شستشوی فرش ماشینی و فرش دستباف در قالیشویی

امروزه در کمتر مواردی شستشوی فرش در منزل به صورت سنتی انجام می شود. دلیل این موضوع گسترش زندگی آپارتمانی، محدودیت فضا و مشغله فراوان افراد است. مراکز مختلفی در سراسر کشور در زمینه قالیشویی به متقاضیان خدمت رسان می کنند. یکی از مهم ترین خدمات ارائه شده در این مراکز، شستشو و پاکسازی فرش های ماشینی و دستباف است. برای آشنایی با فرآیند شستشوی انواع فرش در قالیشویی در ادامه با ما همراه باشید.

 

شستشوی فرش ماشینی

بخش اصلی کار مراکز قالیشویی، مربوط به فرش های ماشینی است. خانواده های ایرانی معمولاً یک الی دو بار در سال اقدام به شستشو و پاکسازی فرش های ماشینی می کنند. شستشوی سنتی قالی در منزل نیازمند فضای کافی است. امروزه به دلیل گسترش زندگی آپارتمانی، فضای لازم برای شستشوی قالی به صورت سنتی وجود ندارد. به همین دلیل این کار به مراکز قالیشویی سپرده می شود. شستشوی فرش ماشینی توسط این مراکز در چندین مرحله انجام می شود که عبارتند از:

 

کارشناسی فرش

در اولین قدم فرش به لحاظ جنس و کیفیت مورد ارزیابی کارشناسان مرکز قرار می گیرد. از جمله الیاف مورد استفاده در فرش ماشینی می توان به پشم، آکریلیک، پلی استر و پلی پروپیلن اشاره کرد. هر یک از این موارد ضخامت و کیفیت متفاوتی دارند. جنس الیاف نحوه شستشو و نوع ماده شوینده را تحت تاثیر قرار می دهد.

 

اقدامات تکمیلی

اقدامات تکمیلی پیش از شستشو بر اساس کیفیت فرش تعیین می شود. انجام این اقدامات برای فرش های قدیمی و مستهلک ضروری است. لکه گیری یکی از مهم ترین اقدامات می باشد که با هدف از بین بردن جای قهوه، چای، رنگ، چسب و … انجام می شود. بسیاری از فرش های قدیمی پیش از شستشو به رفوگری نیاز دارند. در غیر اینصورت پوسیدگی و آسیب آن گسترش یافته و موجب پارگی فرش می شود. رفوگری شامل چرم دوزی، شیرازه دوزی و ریشه بافی (ریشه زنی) است. از دیگر اقدامات تکمیلی مراکز قالیشویی می توان به قلم زنی اشاره کرد. قلم زنی به معنای اصلاح رنگ بخش هایی از فرش است که به دلیل مواد شیمیایی، آفتاب و … تغییر یافته اند.

 

غبارگیری

فرش به دلیل رفت و آمد مکرر در معرض تجمع گرد و غبار قرار دارد. غبارگیری پیش از شستشو به لحاظ جلوگیری از پوسیدگی یا بیدزدگی فرش اهمیت پیدا می کند. مراکز قالیشویی این کار را برخلاف غبارگیری سنتی (با استفاده از چوب) به کمک دستگاه های مکانیزه انجام می دهند. دستگاه مکنده به شکل دورانی گرد و غبار موجود در بافت فرش را جذب می کند. این دستگاه به دلیل قدرت مکش قابل تغییر، برای هر نوع بافت (ضعیف و قوی) قابل استفاده است. به همین دلیل آسیبی به فرش وارد نمی شود.

 

شستشو

شستشوی فرش ماشینی در کارخانه با استفاده از دستگاه های تمام مکانیزه و بدون دخالت دست انجام می شود. در این روش مشکلاتی از قبیل باقی ماندن آلودگی، شستشوی غیر یکنواخت و پاره شدن ریشه به حداقل می رسد. بعد از فرآیند آبگیری و خارج سازی چرکاب، فرش برای آبکشی وارد حوضچه آب می-شود. در نتیجه مشکلی بابت پاکسازی فرش به لحاظ شرعی وجود ندارد.

 

خشک کردن

فرآیند خشک کردن فرش در مراکز قالیشویی بدون توجه به شرایط آب و هوایی و در گرمخانه انجام می شود. معمولاً فرش ۴۸ ساعت بعد از قرار گرفتن روی داربست خشک و رول شده تحویل مشتری می شود. البته کارشناس قبل از تحویل فرش به مشتری آن را بررسی و از کیفیت آن اطمینان حاصل می کند. در صورت وجود هرگونه ناهمواری در سطح فرش عملیات پرداخت مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین هرگونه کجی در قالی نیز با استفاده از دارکشی رفع می شود.

 

شستشوی فرش دستباف

فرش دستباف در مقایسه با فرش ماشینی از ارزش بالاتری برخوردار است. از این رو شستشوی آن یکی از خدمات حساس مراکز قالیشویی می باشد. مهم ترین کار پیش از شروع شستشوی فرش دستباف، بررسی جنس و نوع الیاف است. علاوه بر این سن و تراکم تار و پود نیز باید مد نظر قرار گیرد. این کار با هدف انتخاب شوینده مناسب و اقدامات پیش از شستشو انجام می شود.

از جمله الیاف مورد استفاده در بافت این فرش ها می توان به ابریشم، پنبه و پشم اشاره کرد. فرش ابریشمی از جنس نخ ابریشم و شامل سه نوع تمام ابریشم، کف ابریشم و گل ابریشم است. فرش های دستباف بیشتر از فرش ماشینی به رفوگری یا مرمت نیاز دارند. دلیل این موضوع حساسیت بالای الیاف آن در برابر پوسیدگی یا بیدزدگی است. در بسیاری از موارد فرش دستباف به دلیل شستشوی نامناسب دچار اختلاط رنگ می شود. مراکز قالیشویی پیش از شستشوی فرش با کمک رنگ برداری این مشکل را برطرف و جلوه آنها را بازمی گردانند.

رنگ مورد استفاده در فرش های دستباف از نوع طبیعی است. به همین دلیل استفاده از شوینده های شیمیایی و صنعتی مشکلات متعددی ایجاد می کند؛ به عنوان مثال می توان به چرک مردگی، کدر شدگی و اختلاط رنگ اشاره کرد. به همین دلیل مراکز قالیشویی از شوینده های گیاهی و ارگانیک برای شستشوی قالی دستباف استفاده می کنند.
لازم به ذکر است که شستشوی مکانیزه برای فرش های دستباف چندان مورد توجه مراکز قالیشویی نیست؛ زیرا امکان آسیب به بافت و پارگی آن وجود دارد. بهترین، ایمن ترین و مؤثرترین روش برای شستشوی قالی دستباف شستشوی دستی یا سنتی است.

 

سخن پایانی

امروزه شستشوی انواع فرش در منزل چندان رایج نیست. بلکه این کار به مراکز قالیشویی سپرده می شود. شستشوی قالی در این مراکز بر اساس نوع الیاف، بافت و سن آن انجام می شود. شستشوی انواع قالی ماشینی با استفاده از دستگاه های مکانیزه و شوینده های صنعتی انجام می شود؛ اما این مراکز برای قالی دستباف از روش سنتی و شوینده های گیاهی استفاده می کنند؛ زیرا امکان آسیب دیدگی الیاف و تار و پود آن تحت تأثیر شوینده شیمیایی و یا دستگاه های مکانیزه وجود دارد. برای دستیابی به بهترین نتیجه مراجعه به مراکز معتبر اهمیت بسیاری دارد. قالیشویی زن یکی از بهترین و معتبرترین مراکز در زمینه شستشوی فرش ماشینی و دستباف است که از سال ۱۳۸۵ خدمت رسانی خود را به متقاضیان آغاز نموده است. هدف این مجموعه ارائه خدمات با کیفیت با قیمت مناسب به مشتریان است. در صورت داشتن هرگونه سوال می‌توانید با کارشناسان پشتیبان مجموعه در تماس باشید.

نظر دهید