روش های مراقبت از فرش

مراقبت اصولی از فرش تأثیر به سزایی در افزایش طول عمر فرش دارد. با توجه به این که در سال‌های اخیر قیمت فرش رشد قابل توجهی داشته است مراقبت از فرش اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. با توجه به همین موضوع بر آن شدیم تا در این مقاله به معرفی برخی از روش‌های مراقبت از فرش بپردازیم. اگر شما نیز در منزل خود فرش ماشینی و دستباف دارید حتماً در این مقاله با قالیشویی زن همراه باشید.

 

نظافت و تمیزکردن فرش

نظافت و تمیزکردن فرش یکی از ساده‌ترین روش‌های مراقبت از فرش است. برای انجام این کار معمولاً از جاروهای دستی یا جاروهای برقی استفاده می‌شود. برای تمیزکردن فرش‌های دستباف بهتر است از جارودستی استفاده شود. مواد اولیه فرش‌های دستباف از پشم و ابریشم طبیعی است. فرش‌های دستباف به دلیل داشتن ظرافت بالا، دقت بیشتری برای تمیزکردن نیاز دارند. جهت کشیدن جارو دستی متناسب با جهت خواب پرزهای فرش انتخاب می‌شود، در این صورت به پرزهای فرش فشار وارد نمی‌شود و در یک قسمت جمع نمی‌شوند. همچنین فرش براقیت خود را حفظ می‌کند. برای تمیزکردن ریشه‌های فرش بهتر است از جارودستی استفاده شود.
استفاده از جاروبرقی برای نظافت و تمیزکردن فرش روشی رایج در مراقبت از فرش است. به وسیله جاروبرقی به راحتی می‌توان ذرات ریز گردوغبار و باکتری را از لابه لای الیاف فرش تمیز کرد. در استفاده از جاروبرقی بهتر است قدرت مکش آن در درجه کمتری تنظیم شود تا حجم پرزهای فرش کمتر نشود.
زمان نظافت و تمیزکردن فرش به نحوه استفاده آن بستگی دارد. به طور معمول بهتر است هفته‌ای یک بار سطح روی فرش به وسیله جارودستی یا جاروبرقی تمیز شود. همچنین سالی یک بار نیز سطح زیر فرش با استفاده از جاروبرقی تمیز شود.

 

شستشوی فرش

شستشوی اصولی و به موقع فرش یکی از مهم‌ترین روش‌های مراقبت از فرش است. ظاهر کثیف فرش، زمان شستشوی فرش را مشخص می‌کند. برای شستشوی فرش لازم است تعدادی نکات کلیدی و تخصصی رعایت شود. برای داشتن یک شستشوی کامل با رعایت تمامی نکات و اصول، بهتر است شستشوی فرش به قالیشویی‌های معتبر تحت نظارت اتحادیه قالیشویی سپرده شود. اصلی‌ترین نکته‌ای که در شستشوی فرش حائز اهمیت است، انتخاب یک شوینده درست است. در قالیشویی‌های معتبر برای شستشوی فرش از کادر مجرب و متخصص کمک گرفته می‌شود. این افراد الیاف مربوط به هر فرش را بررسی می‌کنند، سپس باتوجه‌به الیاف فرش و شدت کثیفی فرش نوع شوینده را انتخاب می‌کنند. در قالیشویی، فرش با استفاده از دستگاه‌های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک شستشو داده می‌شود. پس از شستشو عمل آبکشی به طور کامل انجام می‌شود تا زمان خشک شدن فرش کمتر شود. بهتر است برای خشک کردن فرش از محیط‌های بسته استفاده شود. در محیط‌های بسته، فرش در معرض مستقیم نور خورشید و آلودگی‌های محیطی نخواهد بود.

 

لکه زدایی سریع فرش

هنگامی که روی فرش هر نوع لکه‌ای ایجاد شد، باید به سرعت لکه را با استفاده از دستمالی تمیز و سفید پاک کرد. ماندن لکه روی فرش در مدت زمان طولانی باعث می‌شود لکه به تاروپود فرش نفوذ کند و به سختی پاک شود. در نتیجه به بافت و الیاف فرش آسیب برسد. در صورتی که به روش‌های خانگی لکه روی فرش به خوبی پاک نشود، بهتر است برای پاک شدن کامل لکه از قالیشویی‌های معتبر کمک گرفته شود. کادر مجرب قالیشویی با تجربه و شناختی که از انواع لکه دارند، می‌توانند لکه‌های فرش را با استفاده از محلول‌های مناسب به راحتی از بین ببرند. محلول شستشوی لکه باید متناسب با نوع لکه انتخاب شود تا به الیاف فرش هیچ گونه آسیبی نرسد.

 

پهن کردن فرش

یکی دیگر از نکات ریز و مهمی که باید در مراقبت از فرش به آن توجه شود، پهن کردن فرش در جای مناسب است. باید دقت داشت سطحی که روی آن فرش پهن می‌شود، سطح سیمانی یا گچی یا پر از خاک و گردوغبار نباشد. تماس مستقیم الیاف ظریف فرش با مصالح ساختمانی مانند گچ و سیمان، با گذشت زمان باعث تجزیه شدن الیاف فرش به ویژه فرش دستباف می‌شود. وجود خاک و گردوغبار در سطح زیرین فرش، محلی خوبی برای رشد حشراتی مانند بید است. برای جلوگیری از بید زدگی و پوسیده شدن فرش بهتر است مقداری پودر نفتالین زیر فرش ریخته شود.
از دیگر روش‌های مراقبت از فرش پهن نکردن فرش در مقابل تابش مستقیم خورشید است. اشعه‌های مضر خورشید با گذشت زمان تأثیر بسیار بدی روی فرش می‌گذارد. نور مستقیم خورشید باعث می‌شود الیاف فرش به مرور تغییر رنگ دهند. به‌طوری‌که رنگ قسمتی از فرش متفاوت‌تر از قسمت دیگر آن شود و فرش جذابیت خود را از دست بدهد. برای محافظت کردن از فرش در مقابل نور خورشید می‌توان از کرکره یا پرده‌های ضخیم در زمان تابش خورشید استفاده کرد. همچنین می‌توان از زیراندازهایی متناسب با اندازه فرش نیز روی آن استفاده کرد. بهتر است فرش هر شش ماه یک بار جا به جا شود و به صورت معکوس حالت قبلی خود پهن شود.

 

انبار نکردن فرش برای طولانی مدت

انبار کردن غیراصولی فرش به مدت طولانی می‌تواند آسیب‌های جدی به فرش برساند. اگر فرشی تا خورده شود و بدون استفاده بماند، با گذشت زمان خطوط تا خوردگی به بافت فرش آسیب می‌رساند. برای محافظت از فرش‌های بدون استفاده بهتر است آن را به صورت لوله شده نگهداری کرد. در این صورت ابتدا باید روی فرش را با جارو تمیز کرد و برای جلوگیری از رشد حشرات موذی و بیدخوردگی مقداری پودر نفتالین روی آن ریخته شود. سپس فرش به طور منظم لول شود و در کاوری مناسب پیچیده شود. همچنین باید مکان نگهداری از فرش‌های بدون استفاده هیچ گونه رطوبتی نداشته باشد. لازم است فرش‌های بدون استفاده هر شش ماه یک بار باز و بررسی شود و مراحل انجام شده مجدداً تکرار شود.

 

جا به جا کردن فرش

توصیه می‌شود در صورت امکان، از گذاشتن اجسام سنگین روی فرش خودداری شود و اثاثیه دور تا دور فرش چیده شود. اجسام سنگین به ویژه اجسامی که پایه‌های تیزی دارند، در طولانی مدت آسیب بسیار جدی به بافت فرش می‌رسانند. در چنین مواقعی برای مراقبت از فرش بهتر است هر چند وقت یک بار فرش جا به جا شود و خلاف حال قبلی خود پهن شود یا خود اثاثیه جا به جا شوند. در صورتی که این نکته نادیده گرفته شود، فرش در اثر فشار زیاد پاره خواهد شد.

 

خشک کردن سریع فرش در صورت مرطوب شدن

ممکن است گاهی پیش بیاید که مایعاتی مانند آشامیدنی‌ها روی فرش ریخته شود. در این صورت پس از پاک کردن فرش، باید آن را به سرعت خشک کرد. مرطوب ماندن فرش باعث می‌شود فرش بوی بدی بدهد. همچنین رطوبت باعث رشد حشرات موذی و بیدخوردگی می‌شود. در این صورت می‌توان با باز کردن در و پنجره و وارد کردن هوای تازه داخل اتاق به خشک شدن سریع فرش اقدام کرد.

 

شستشوی فرش در قالیشویی

همان طور که اشاره کردیم یکی از راه‌های مراقبت از فرش شستشوی فرش به صورت منظم است. برخی از افراد با شستن فرش در خانه به دلیل نداشتن تجربه کافی، آسیب‌های جدی به فرش وارد می‌کنند. به همین دلیل است که توصیه می‌شود شستشوی فرش در قالیشویی و توسط افراد متخصص در این حوزه انجام شود. قالیشویی زن با بهره گرفتن از کادری مجرب و جدیدترین دستگاه‌های روز دنیا، خدمات شستشوی فرش‌های دستباف و ماشینی را با بالاترین کیفیت به مشتریان خود ارائه می‌دهد. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناس پشتیبان مجموعه در ارتباط باشید.

نظر دهید