فرش مانند باغچه کوچکی است که در دل هر اتاقی گسترده شده است و گلهای زیبای این هنر ایرانی فضای پیرامون خود را زیباتر میکند. انواع فرشهای ایرانی، دستباف و ماشینی هستند و هر دو نوع آنها نیازمند مراقبتهای درست و اصولی هستند. شناخت در مورد الیاف و مواد اولیه هر فرش، میتواند به بهتر مراقبت کردن از آن کمک کند. هر چه نگهداری از فرش صحیح و با استاندارد کافی انجام شود و زمان بندی تمیز کردن آن به درستی مشخص شود، عمر مفید آن فرش طولانیتر خواهد بود. یکی از راههای مراقبت از فرش، گردگیری صحیح و به موقع آن است. گردگیری روشی آسان و سریع برای مراقبت از فرش است و با رعایت نکاتی اساسی به راحتی میتوان گردگیری فرش را انجام داد. گردگیری فرش به دو روش گردگیری معمولی و گردگیری مکانیکی انجام میشود. در این مقاله قصد داریم با معرفی انواع روش گردگیری فرش شما را بیشتر با تفاوت گردگیری معمولی و مکانیکی فرش آشنا کنیم. در ادامه با قالیشویی زن همراه باشید.
گردگیری معمولی فرش چیست؟
یکی از روشهای گردگیری فرش، گردگیری معمولی فرش یا همان گردگیری دستی فرش است. این روش از گردگیری به وسیله جاروهای دستی یا جاروهای برقی انجام میشود. جارو باید به صورت منظم در تمامی قسمتهای سطح رویی فرش کشیده شود. این گرد گیری با توجه به میزان استفاده فرش تقریباً هفتهای یک یا دو بار انجام میشود. گاهی اوقات نیز لازم است در طی چند ماه، سطح زیرین فرش نیز توسط جارو برقی یا جارو دستی گردگیری شود. گردگیری ریشههای فرش نیز باید به صورت مرتب انجام شود. همچنین هر چند وقت یک بار بهتر است وسایلی که روی فرش گذاشته میشود جا به جا شوند و آن قسمت از فرش به خوبی غبارگیری شود.
گردگیری مکانیکی فرش چیست؟
گردگیری مکانیکی فرش از دیگر روشهای گردگیری فرش است. این روش از گردگیری در قالیشوییهای معتبر و مجهز انجام میشود. در قالیشوییها، قبل از شستشوی فرش، فرش توسط دستگاههای اتوماتیک و نیمه اتوماتیک به صورت کامل گردگیری میشود. بهطوریکه هیچ نوع ذرات آلوده و گردوغبار در میان الیاف فرش باقی نمیماند. این روش گردگیری زیر نظر افراد مجرب قالیشویی انجام میشود. مکش دستگاههای گردگیری فرش با توجه به الیاف فرش دستباف و ماشینی تنظیم میشود تا الیاف و پرزهای فرش از بین نروند. قالیشوییها عمل گردگیری فرش را به صورت کامل و منظم انجام میدهند.
چرا باید فرش را گردگیری کرد؟
فرشهای دستباف و ماشینی لازم است هر چند وقت یک بار گردگیری شوند. زمان گردگیری فرش، به میزان استفادهای که از فرش میشود، بستگی دارد. دلایل متعددی برای گردگیری منظم فرش وجود دارد.
- یکی از مهمترین دلایلی که باید گردگیری فرش انجام شود، جلوگیری از پوسیدگی فرش است. با گذشت زمان ذرات ریز گردوغبار وارد تاروپود فرش میشوند و انباشته میشوند. اگر فرش به موقع گردگیری نشود به مرور پوسیده میشود و بافت آن از بین میرود.
- برای حفظ سلامتی و ایجاد بهداشت در محیط اتاقی که فرش پهن شده است، لازم است گردگیری فرش انجام شود. انباشته شدن گردوغبار روی فرش، باعث بروز آلرژی و بیماریهای تنفسی میشود. همچنین تماس پوست بدن به خصوص کف پا با فرش، بیماریهای پوستی را به همراه خواهد داشت.
- گردوغبار و آلودگی محل خوبی برای رشد حشرات ریز و موذی مانند بیدها هستند؛ بنابراین برای جلوگیری از بید خوردگی فرش، لازم است فرش را به صورت مرتب گردگیری کرد. بید خوردگی فرش باعث از بین رفتن بافت فرش میشود. علاوه بر آسیبهایی که فرش میبیند، هزینههایی اضافی نیز به بار میآورد.
- قبل از شستشوی هر نوع فرشی باید فرش به طور کامل گردگیری شود. این کار باعث پیشگیری از زرد شدن فرش پس از شستشو میشود. اگر فرش قبل از شستشو، گردگیری نشود، ذرات گردوغبار در لابهلای الیاف فرش باقی میمانند و خیس میشوند. در انتها پس از خشک شدن فرش، رنگ آن مایل به زرد خواهد شد. در برخی موارد نیز گردگیری نکردن فرش قبل از شستشو، باعث تغییر رنگ فرش میشود.
تفاوت روش گردگیری معمولی و مکانیکی فرش
- گردگیری معمولی تقریباً سطحیتر از گردگیری مکانیکی انجام میشود. در گردگیری مکانیکی تمامی قسمتهای فرش به صورت دقیق و منظم و کامل انجام میشود.
- گردگیری مکانیکی زیر نظر افراد متخصص انجام میشود و گردگیری معمولی به صورت روشی سنتی و عادی در خانهها انجام میشود.
- گردگیری معمولی به وسیله دست و جاروهای برقی و دستی خانگی انجام میشود. گردگیری مکانیکی توسط ماشین آلات مجهز در قالیشوییها انجام میشود.
- هزینه مصرفی برای گردگیری معمولی به مراتب کمتر از هزینه مصرفی برای گردگیری مکانیکی است.
سخن پایانی
شستشوی فرش در صورتی که به صورت غیر اصولی انجام شود میتواند به بافت و رنگ فرش آسیب برساند. در قالیشویی زن تمام مراحل شستشوی فرش از گردگیری تا خشک کردن فرش توسط افراد مجرب و دستگاههای مخصوص انجام میشود. شما میتوانید برای ثبت سفارش یا کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.