تأثیر نور خورشید بر فرش

فرش‌ها یکی از اجزای اصلی هر منزل هستند که در پوشش کف محیط و دیزاین و دکوراسیون داخلی فضا نیز تأثیرگذار هستند. فرش‌ها در اثر عوامل مختلفی خراب یا غیر قابل استفاده می‌شوند. عوامل مختلفی مانند گردوغبار، شست و شوی نا مناسب، استفاده از مواد شوینده غیر استاندارد، نور مستقیم خورشید و… با تخریب بافت فرش یا تغییر رنگ آن باعث آسیب دیدن فرش می‌شوند. نور مستقیم خورشید یکی از عواملی است که آثار مخربی را روی فرش ایجاد می‌کند زیرا علاوه بر تغییر رنگ فرش باعث از هم گسیختگی بافت فرش نیز می‌شود. در ادامه به توضیح تأثیر نور خورشید بر فرش‌های مختلف و راه‌هایی برای جلوگیری از این مشکل می‌پردازیم. در ادامه با قالیشویی زن همراه باشید.

 

تأثیر نور خورشید بر فرش ماشینی

فرش‌های ماشینی یکی از انواع فرش‌ها هستند که در طرح و جنس‌های مختلفی با استفاده دستگاه‌های مخصوصی تولید می‌شوند. تأثیر نور خورشید بر فرش‌های ماشینی نسبت به فرش‌های دستباف کمتر است. همچنین این فرش‌ها نسبت به فرش‌های دستباف از حساسیت کمتری برخوردار است. نور خورشید با تأثیر بر بافت و تاروپود فرش‌های ماشینی باعث سست شدن بافت و کم‌رنگ شدن آن نیز می‌شود. فرش‌هایی با رنگ‌های تیره بیشتر از فرش‌های دیگر در معرض رنگ پریدگی قرار دارند. امروزه بسیاری از فرش‌های ماشینی از نخ‌هایی تولید می‌شوند که در برابر نور خورشید مقاوم هستند و دچار تغییر رنگ یا پارگی نمی‌شوند. فرش‌هایی که از نخ اکریلیک تهیه می‌شوند در برابر نور خورشید مقاوم هستند. نخ‌های اکریلیک از جنس الیاف مصنوعی هستند که از مقاومت بالایی برخوردار هستند. در واقع میزان رنگ‌پذیری فرش‌های اکریلیک به قدری است که در برابر نور خورشید دچار رنگ پریدگی نمی‌شوند. با این وجود فرش‌هایی از جنس پلی‌استر، پلی پروپیلن و غیر اکریلیک در برابر نور خورشید مقاومت کمی دارند و به راحتی دچار تغییر رنگ و سوختگی می‌شوند.

 

تأثیر نور خورشید بر فرش های دستباف

فرش‌های دستباف مانند فرش‌های ماشینی در اثر تابش مستقیم و غیرمستقیم نور خورشید دچار آسیب در بافت و رنگ می‌شود. جنس الیاف و رنگ نخ در فرش‌های دستباف به گونه‌ای است که نسبت به فرش‌های ماشینی از حساسیت بیشتری برخوردار است و در اثر برخورد با نور خورشید بیشتر دچار آسیب می‌شوند. در واقع نخ‌هایی که برای ساخت فرش‌های دستباف استفاده می‌شوند از پشم، پنبه و ابریشم است که بعد از مدتی در اثر برخورد مستقیم نور خورشید پاره و سست می‌شوند. همچنین برای رنگ کردن نخ‌ها در فرش‌های دستباف از رنگ‌های طبیعی استفاده می‌کنند که در اثر برخورد با نور خورشید به راحتی دچار تغییر رنگ یا رنگ پریدگی می‌شوند. تابلو فرش‌ها، فرش‌های موزه‌ای و فرش‌هایی با قدمت بالا مانند فرش‌های دستباف در اثر برخورد با نور خورشید دچار آفتاب سوختگی و آسیب می‌شوند. بر همین اساس بهتر است از این فرش‌ها در محیط‌هایی که نور خورشید به صورت کم و ناچیز وجود دارد استفاده کرد تا دچار آسیب نشوند.

 

راه هایی برای جلوگیری از آسیب دیدن فرش با نور خورشید

نور خورشید با تغییر در تاروپود فرش و تغییر رنگ نخ‌ها باعث تخریب و غیر قابل استفاده شدن آن نیز می‌شود. بر همین اساس در این مطلب به توضیح راه‌هایی که باعث جلوگیری از آسیب‌دیدن فرش‌ها توسط نور خورشید می‌شود، می‌پردازیم.

  • یکی از راه‌های جلوگیری از آسیب دیدن فرش توسط نور خورشید، استفاده از پرده‌هایی با ضخامت متوسط و روبه‌بالا است که مانع از ورود نور خورشید به داخل محیط می‌شوند. در واقع استفاده از پرده‌های ضخیم علاوه بر گرم شدن محیط در فصل زمستان، از آسیب دیدن فرش‌ها در فصل تابستان جلوگیری می‌کند.
  • از دیگر راه‌های جلوگیری از آسیب دیدن فرش توسط نور خورشید، جابه‌جایی فرش در فواصل زمانی منظم است. در واقع با تغییر مکان فرش یا جابه‌جایی آن می‌توان از متمرکز شدن نور خورشید در یک محیط جلوگیری کرد و مانع از رنگ پریدگی و سست شدن بافت فرش شد.
  • استفاده از پنجره‌های دو جداره که در برابر ورود اشعه‌های مضر مانند اشعه فرابنفش و فرو سرخ مقاوم هستند و مانع از ورود آن به داخل ساختمان می‌شوند، در سالم ماندن فرش و پرده‌ها بسیار تأثیرگذار است.
  • یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای جلوگیری از آسیب دیدن فرش‌ها توسط نور خورشید، استفاده از روفرشی یا پارچه‌های ضخیم روی فرش است که از ورود نور مستقیم خورشید به درون بافت فرش جلوگیری می‌کند.
  • قرار ندادن فرش‌ها پس از شستشو در برابر نور مستقیم خورشید، از دیگر راه‌هایی است که از تخریب فرش توسط نور خورشید جلوگیری می‌کند.

نظر دهید