صنعت قالیشویی یکی از صنعتهایی محسوب میشود که دائماً در حال رشد و توسعه است. این صنعت هرروز خدمات بهروزتر، بهتر و بهینهتری برای شستشوی فرش ارائه میدهند و از دستگاههای پیشرفتهتری استفاده میکنند. یکی از مشکلاتی که معمولاً مشتریان بعد از شستشوی فرش با آن مواجه میشوند، ایجاد چینوچروک بر روی فرش است. این مشکل امروزه با بهروز شدن تکنولوژی خشک کردن فرشها از بین رفته است. به همین دلیل در حال حاضر خبری از چینوچروکهای ایجاد شده بر روی فرش وجود ندارد. در ادامه مطلب راز رفع چینوچروکهای فرش را بیان میکنیم و مورد بررسی قرار میدهیم. با قالیشویی زن در این مقاله همراه باشید.
چرا فرش بعد از شستشو چروک میشود؟
به صورت معمول فرشها در طی ۶ مرحله خاکگیری، خیس شدن، افزودن مواد شوینده، فرچه کشی، آبگیری و خشک شدن شستشو و نظافت میشود. چینوچروکهای ایجاد شده بر روی فرشها بیشتر در مرحله آبگیری شکل میگیرد؛ اما چرا و چگونه این چروکها بر روی فرش ایجاد میشود؟
از زمان شروع فعالیت صنعت قالیشویی در ایران تاکنون، بیشتر کارگاههای قالیشویی مدرن از دستگاههای آبگیر فرش استفاده میکنند. این دستگاهها تمامی آب و مواد شوینده باقیمانده در فرش را به صورت کامل خارج میکنند و باعث میشود تا فرشهای شسته شده خیلی زودتر خشک شوند. از جمله این دستگاههای آبگیر میتوان به دستگاههای دیگی اشاره کرد.
استفاده از این دستگاهها در مقابل خشککردن فرش در هوای آزاد و در معرض نور مستقیم خورشید، مزایای بسیار زیادی دارد. بهعنوانمثال این دستگاهها به وسیله نیروی گریز از مرکز تمامی آب باقی مانده در تاروپود فرش را بیرون میکشند. به همین دلیل علاوه بر خشک شدن سریعتر، مانع از زرد شدن فرش و ریشههای آن میشوند.
با این حال خشککردن فرش با این دستگاهها معایبی نیز دارد که از جمله آنها میتوان به ایجاد چینوچروک در فرش اشاره کرد؛ زیرا فرشها به صورت لوله شده در این دستگاهها قرار داده میشوند و با دور تند درون دستگاه میچرخند.
در بعضی از فرشها این چینوچروکها ممکن است تا مدت زیادی بر روی فرش باقی بمانند و جلوه و زیبایی آن را از بین ببرد. به همین دلیل امروزه در قالیشوییهای مدرن از دستگاه اتو کشی فرش استفاده میشود. این دستگاهها میتوانند چینوچروکهای ایجاد شده بر روی فرش را رفع کنند و جلوه و زیبایی از دست رفته آن را برگردانند.
فرشها چگونه اتو کشی میشوند؟
امروز تمامی کارخانهها و کارگاههای قالیشویی از دستگاههای پرز گیر و اتو استفاده میکنند. تا جایی که استفاده از دستگاه اتو پرس مکانیزه جز اصلیترین خدمات قالیشوییها محسوب میشود. به صورت معمول اتو کشی فرش زمانی انجام میشود که فرش کاملاً شسته شده و ۹۰ درصد آب و رطوبت خود را ازدستداده است.
بعد از خشک شدن ۹۰ درصدی فرش اقدامات لازم برای اتوکشی فرش به شیوه زیر انجام میشود:
- در ابتدا فرشها در جهت خواب خود وارد دستگاه اتو مکانیزه میشوند.
- دستگاه اتو به صورت اتوماتیک عملیات پرز گیری فرش را به وسیله برسهایی نرم انجام میدهد.
- بعد از پرز گیری، فرش به وسیله غلتکهای ۲ تنی دستگاه اتو کشی که از حرارتی ملایم و استاندارد برخوردار هستند، اتو کشی میشوند.
- غلتکهای سنگین چرخانی دستگاه اتو کشی مکانیزه، با حرارت ملایم و در جهت خواب فرش حرکت میکنند. تا جایی که تمامی چینوچروکهای فرش به صورت کامل رفع میشوند.
آیا اتو کشی فرش باعث آسیب دیدن آن میشود؟
امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی تمامی قالیشوییها از دستگاههای آبگیر استفاده میکنند. فرشها به صورت لوله شده در این دستگاهها قرار میگیرد و با سرعت بسیار زیادی چرخیده میشود. به همین دلیل تمامی آب و کف آن خارجشده و معمولاً چروک میشوند. به همین دلیل به اتو کشی نیاز دارند.
عملیات اتو کشی فرش توسط غلتکهای سنگین که وزن بالایی دارند و از حرارت ملایمی برخوردار هستند صورت میگیرد. به همین دلیل هیچ گونه آسیبی به فرش وارد نمیکنند. بلکه باعث میشود فرش به حالت اولیه خود بازگردد، پرزهای آن گرفته شود و تاروپود آن با یکدیگر همسطح شود.
اتو کشی برای چه فرشهایی توصیه میشود؟
به صورت معمول تمامی فرشهای دستباف و ماشینی که توسط قالیشویی های شسته میشوند به اتو کشی نیاز دارند. اتو کشی فرش نیز برای تمامی فرشهای دستباف و ماشینی بدون ضرر است و میتواند مفید نیز واقع شود؛ زیرا از ایجاد پیچخوردگی در لبههای فرش جلوگیری میکند و دوام، ماندگاری، عمر فرش و زیبایی آن را افزایش میدهد.
علاوه بر این فرشهایی که بعد از ترمیم شدن، پشمهای آنها باز میشود نیز به اتو کشی نیاز دارند. با اتو کشی تمامی برجستگیها و چینهای ناجور ایجاد شده بر روی فرش از بین میرود و زیبایی فرش دوچندان میشود.