تا کردن غیراصولی فرش چه آسیبی به فرش می رساند؟

برای تا کردن فرش لازم است یک سری تکنیک‌های ساده و راحتی رعایت شود. اگر این تکنیک‌ها به صورت صحیح و درست رعایت نشود به بافت فرش آسیب‌های جدی خواهد رسید. تا کردن غیراصولی فرش منجر به شکسته شدن تاروپود فرش می‌شود. شکسته شدن تاروپود فرش جلوه زشتی به فرش می‌دهد. همچنین شکسته شدن فرش در دراز مدت باعث پارگی فرش خواهد شد. علاوه‌برآن فرشی که دچار شکستگی بافتی باشد شستشوی آن به فرش صدمه می‌رساند. برگشتن گوشه‌های فرش نیز از آسیب‌های تا کردن غیراصولی فرش به شمار می‌آید. در صورتی که تا کردن فرش‌های دستباف و ماشینی به درستی انجام نشود، به فرش‌های دستباف به مراتب بیشتر از فرش‌های ماشینی آسیب خواهد رسید. در این مقاله به روش‌های اصولی تا کردن فرش می‌پردازیم. در ادامه با قالیشویی زن همراه باشید.

 

روش تا کردن اصولی فرش برای حمل و نقل

درست تا کردن فرش هم عملیات حمل و نقل را روان و آسان می‌کند و هم اینکه فرش را از آسیب‌های احتمالی دور نگه می‌دارد. برای تا کردن فرش به منظور حمل و نقل باید گام به گام پیش رفت. در این روش باید فرش رو به پشت در مکانی تمیز پهن شود به‌طوری‌که پرزهای فرش زیر فرش بماند. بیشتر فرش‌ها شکل هندسی مستطیل دارند و دارای طول و عرض مشخص هستند. در ابتدای کار فرش از سمت عرض آن، قسمتی که ریشه‌های فرش قرار دارد به سه قسمت مساوی تقسیم می‌شود. سپس لبه فرش از جهت راست یا چپ عرض گرفته شده به اندازه یک سوم تا می‌شود. بعد لبه فرش از جهت دیگر گرفته شده و به روی تای قبلی فرش تا می‌شود. در این هنگام فرش به صورت مستطیلی باریک و بلند درآمده است. در گام بعدی فرش از سمت طول آن به چهار قسمت مساوی تقسیم می‌شود. برای ادامه تا کردن فرش، باید به این نکته توجه داشت که فرش برخلاف خواب پرزهای آن تا شود. جهت خواب فرش را با لمس کردن فرش می‌توان به راحتی تشخیص داد. در ادامه دو لبه ابتدایی و انتهایی مستطیل باریک هر کدام به اندازه یک چهارم طول فرش تا شود به‌طوری‌که ریشه‌های آن به هم برسند. سپس مستطیل کوچک به‌دست‌آمده به دو قسمت تا شود. در انتهای کار فرش تا شده به‌وسیله طنابی محکم بسته شود تا به هنگام حمل و نقل، فرش باز نشود. این روش از تا کردن باعث می‌شود فرش حجم کمتری داشته و در نتیجه فضای کمتری را اشغال کند.

 

روش تا کردن اصولی فرش برای انبار کردن

گاهی اوقات ممکن است برای مدتی کوتاه یا دراز مدت نیاز به انبار کردن فرش باشد. در این صورت باید مراقبت‌های لازم برای فرش‌های بدون استفاده در نظر گرفته شود. یکی از نکاتی که برای مراقبت صحیح از این فرش‌ها باید رعایت شود، تا کردن اصولی آن است. بهترین روش برای تا کردن فرش، لول کردن اصولی آن است. باید به این نکته ضروری توجه شود که تا کردن قسمت به قسمت فرش برای مدت زمان طولانی باعث شکسته شدن تاروپود فرش خواهد شد. پس باید فرش‌های بدون استفاده و نگهداری شده در انبار به‌درستی لوله شوند. در ابتدای کار، فرش در محلی تمیز پهن شود.
برای جلوگیری از بیدخوردگی فرش لازم است مقداری پودر نفتالین روی سطح پرزدار فرش ریخته شود. با توجه به این که فرش‌های دستباف بیشتر از فرش‌های ماشینی در معرض خطر بیدخوردگی هستند، باید در نگهداری فرش‌های دستباف دقت بیشتری شود. پس از ریختن پودر نفتالین، فرش از سمت عرض آن، جایی که ریشه‌های فرش قرار دارند شروع به لوله کردن شود. باید دقت داشت فرش به طور منظم و صاف لول شود. به صورتی که کناره‌های آن بیرون رفتگی و درون رفتگی نداشته باشد. همچنین باید در نظر داشت با لول کردن صحیح فرش از فشرده شدن بیش از اندازه لایه‌های آن جلوگیری شود.
در انتهای کار دو طرف فرش لول شده به‌وسیله طنابی محکم بسته شود تا فرش به هنگام جابه‌جایی باز نشود. برای تمیز ماندن فرش و همچنین برای جلوگیری از رطوبت گرفتن فرش بهتر است با کاوری پارچه‌ای یا نایلونی پوشانده شود. این نکته را نباید فراموش کرد، فرش‌های انبار شده باید هر ۶ ماه یک بار باز شده و مراحل لول کردن آن تکرار شود.

نظر دهید